×

Özel Melikgazi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümleri; kadın sağlığı ve hastalıkları (jinekolojik durumlar), gebelik süreci, doğum süreci ve sonrası ile ilgili sorunlar, yardımcı üreme teknikleri ve kadın kanserleri konusunda deneyimli kadrosu ve modern teknolojileriyle hizmet vermektedir. Ayrıca kadın sağlığı konusunda koruyucu hekimlik uygulamaları da bölümün çalışmaları arasında önemli yer tutmaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümlerimizde her yaştan kadına güvenle hizmet sunulmaktadır.


Kadın hastalıkları ve doğum nedir?

Kadınların üreme ve doğum organlarını ilgilendiren hastalıklara kadın hastalıkları adı verilmektedir. Jinekoloji olarak da bilinen kadın hastalıklarında yumurtalık, rahim, idrar torbası, genital bölge sorunları tedavi edilir. Kadınlarda en çok adet düzensizlikleri, vajinal akıntılar, yumurtalık kistleri, çikolata kistleri, miyomlar, rahim veya rahim ağzı kanseri, kısırlık (infertilite), pelvik ağrılar, cinsel fonksiyon bozuklukları, idrar kaçırma gibi sorunlar görülebilir. Bununla birlikte çocuk sahibi olmak isteyen hastalara uygulanan aşılama ve tüp bebek uygulamaları da kadın hastalıkları bölümünü ilgilendirir. Bir kadın hastalıkları uzmanı pek çok alanda teşhis ve tedavi yöntemlerini uygulamaktadır.

Kadın hastalıkları ve doğum bölümü hangi alanlara bakar?

Gebelik takibi

Her anne ve baba adayı öncelikle gebelik testi kullanarak hamilelikten emin olmak ister. Ancak gebelik testleri bunun için yeterli değildir. Memorial Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nde son teknolojiden yararlanılarak gebelik tespiti ve optimal takibi, gebelik haftası hesaplama, gebelik sorunları, riskli gebelik tespiti ve takibi, gebelik beslenmesi, doğuma hazırlık kursları gibi konulara kadar disiplinli bir çalışma vardır. Uzman kadın hastalıkları ve doğum doktorları ile anne ve babalar için heyecanlı olan bu süreç en iyi, en güvenilir ve en sağlıklı şekilde sürdürülmektedir.

Konforlu bir doğum süreci

Özel Melikgazi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümlerimizde büyük bir titizlikle takibi yürütülen hamilelik sürecinin sonrasında doğum süreci de en konforlu şekilde gerçekleştirilmektedir. Normal ve sezaryen doğum işlemlerimiz deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından modern teknolojilerle donatılmış doğumhane ve ameliyathanelerimizde başarıyla uygulanmaktadır. Annenin doğum sonrası takipleri de hassasiyetle yürütülmektedir.  

Yenidoğan dostu hastane

Ailelerin en değerli varlığı olan bebekler, doğar doğmaz deneyimli Özel Melikgazi Hastanesi Yenidoğan Ekibi tarafından yaşamın ilk anından itibaren özenli bir bakım görmektedir.

Hastanede kalınan süre zarfında ekibimiz tarafından verilecek eğitimler, evde yaşanabilecek sorunları en aza indirmeyi hedeflemektedir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde, annenin beslenmesi ile ilgili danışmanlık hizmetleri için Memorial Beslenme ve Diyet Bölümü ile ortak çalışılmaktadır. Ayrıca doğum sonrası yaşanabilecek psikolojik sorunlar için Memorial Psikoloji Bölümü ile koordineli hareket edilmektedir. Doğum sonrası anne ve bebeğin tüm sağlık ihtiyaçları ilgili branşların iş birliği ve uyum içinde çalıştığı multidisipliner bir anlayışla karşılanmaktadır.

Doğum kontrolü

Doğum kontrol yöntemleri, kadınların ve erkeklerin kullanabileceği birçok farklı uygulamayı içermektedir. Bu yöntemler kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından hastaya önerilmekte, hasta ile ortak karar alınarak uygulanmaktadır. Hastanın muayenesi, var olan hastalıkları, sosyal ve psikolojik durumu da dahil tüm süreç değerlendirilerek hastaya en uygun yöntemler sunulup uygulanmalıdır. Doğum kontrol hapları gibi kolaylıkla ulaşılabilen kontrol yöntemleri her kadın için uygun olmadığından bu konuda mutlaka doktora danışılmalıdır. Doğum kontrolü kişiye özel yürütülmesi gereken ve hassas bir değerlendirme yapılması gereken bir süreçtir.

Kadın hastalıkları ve doğumda yapılan işlemler ve tetkikler nelerdir?

Alanında deneyimli Jinekolog tarafından uygulanacak işlem ve tetkikler kişinin hastalık öyküsü, bulgular, ve şüphe duyulan hastalıklara bağlı olarak birbirinden farklılık göstermektedir. Kadın hastalıkları ve doğum branşında uygulanan işlemler şunları içerir;

  • * Ultrasonografik incelemeler,
  • * Hormonal bozukluklar için kan testleri,
  • * Menopozda kemik yoğunluğu ölçümü,
  • * Jinekolojik muayeneler,
  • * Jinekolojik kanserler,
  • * Mamografi,
  • * Kanser taramaları,
  • * Ultrason,
  • * Kan tahlilleri,
  • * Smear testi,
  • *  HPV testi uygulanmaktadır.

Jinekoloji (kadın hastalıkları) nedir? 

Jinekoloji, serviks, fallop tüpleri, yumurtalık, uterus, vajina ve vulvayı içeren kadın üreme sisteminde uzmanlaşmış bir cerrahi bölümdür. Adet problemleri, doğum kontrolü, cinsellik, menopoz ve kısırlık sorunlar jinekolog tarafından teşhis edilerek, tedavi edilmektedir.

Jinekolog hangi hastalıklara bakar?

Kadın hastalıkları ve sağlığı çok geniş bir skalaya sahiptir. Kadın hastalıkları uzmanları, bu hastalıkların teşhisi ve tedavisi için görev almaktadır. En sık görülen kadın hastalıkları ve kadın hastalıklarının ilgi alanları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • * Adet düzensizliği ve adet düzensizliği nedenleri
  • * Yumurtalık kisti
  • * Miyom
  • Polikistik over sendromu (POS)
  • * Endometriozis- Çikolata kisti/ Derin endometriozis
  • * HPV enfeksiyonu- HPV aşısı
  • * Jinekolojik onkolojik hastalıklar ( Rahim ( uterus) kanseri, rahim ağzı kanseri (serviks), Yumurtalık kanseri (over), Tüp kanseri (tuba uterina), vulva kanseri, döl yolu kanseri (vajinal kanser)
  • * İnfertilite ( kısırlık)
  • * Vajinal akıntılar
  • * Vajinal mantar
  • * Gebelik takibi
  • * Gebelikte görülen hastalıklar
  • * Rahim içi sorunlar (Rahim kanseri, rahim ağzı enfeksiyonu, rahimde miyomlar ve polipler, rahim sarkması..)
  • * HPV enfeksiyonu
  • * Premenstrüel sendrom ( PMS- Adet öncesi sendrom)
  • Dismenore (Ağrılı adet)
  • Dış gebelik
  • * Kimyasal gebelik
  • * Cinsel fonksiyon bozuklukları
  • * Menopoz süreci
  • * İdrar kaçırma
  • * Vajinismus
  • * Genital estetik
  • * Genital PRP
  • * Genital beyazlatma ( lazerle vajinal beyazlatma)
  • * Ürojinekolojik sorunlar
  • * Yüksek riskli gebeliklerin takibi
  • * Cinsel fonksiyon bozuklukları,
  • * Pediatrik - ergen jinekolojisi

Kadın hastalıkları ve doğumda tedavi yöntemleri nelerdir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü çok geniş bir hastalık ve dolayısıyla da tedavi protokollerini içeren bir bölümdür. Her hastalığa göre tedavi yöntemleri farklıdır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü yani Jinekoloji, gebelik dışında pediatrik-ergen jinekolojisi, üreme sağlığı, riskli gebelikler, jinekolojik kanserler, ürojinekoloji, cinsel fonksiyon bozuklukları, menopoz, genital estetik gibi alanlarda da aktif çalışmaktadır. Bu hastalıklardan bir kısmı ilaçla tedavi edilebildiği gibi bir kısmı cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nde en sık kullanılan cerrahi yöntemler şöyle sıralanabilmektedir:

Laparoskopik ameliyatlar: Hemen hemen pek çok kadın hastalığının yapılabildiği bir cerrahi türüdür. Toplum arasında kapalı ameliyat olarak bilinmektedir. Göbek deliğinden bir kamera, karnın alt bölgesinden 2 veya 3 noktadan küçük kesiyle giren cerrahi aletlerin girmesiyle yapılmaktadır. Yumurtalık kisti, miyom ameliyatları, histerektomi, endometrioma (çikolata kisti), derin pelvik endometriozis, dış gebelik, tüplerin alınması ve bağlanması, yumurtalıkların alınması, rahim alınması, rahim kanseri, rahim ağzı kanseri (seçilen vakalarda), tümör varsa yayılma ihtimali olan lenflerin çıkarılmasında kullanılabilir. Laparoskopi ile kozmetik sonuçlar daha iyi olur, hastanın ağrısı minimuma iner, kesi yeri iltihabı komplikasyonları daha azdır, taburculuk süresi kısalır, daha az kanama olur, kanser hastalarında da güvenle uygulanabilir.

Robotik cerrahi: Robotik cerrahinin uygulandığı kadın hastalıkları arasında rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserleri, rahmin çıkarılması, idrar kaçırma, rahim sarkması, miyomların alınması, endometriozis ve yumurtalık kistlerinin alınması gibi hastalıklar yer almaktadır. Burada, cerrah robot konsoluna oturarak ameliyatı gerçekleştirir. Jinekolojik, ürojinekolojik ve onkolojik ameliyatlar cerrahinin en zor operasyonları arasında gösterilmektedir. Robot cerrahisi, ileri evre yumurtalık kanserleri dışında tüm jinekolojik kanserlerde en ileri teknoloji olarak kullanılmaktadır. Rahim kanseri olarak bilinen  “endometrium” kanserinin her evresinde, rahim ağzı kanserinin cerrahi sınırlar içinde olanlarında uygulanabilmektedir. İnfertilite nedeniyle yapılan myomektomi operasyonu ile rahim sarkmasında da robotik cerrahiden faydalanılmaktadır. Laparoskopik yöntemle rahimden miyom çıkarılıp kapatıldığında, iyileşen bölgenin bir sonraki gebelikte yırtığa neden olma riski, dikiş yetersizliği nedeniyle artabilir. Oysa dikiş üstünlüğü sayesinde robotik cerrahide bu riskin ortaya çıkma oranı minimum düzeydedir. Endometriozisin ilerleyen safhalarında çevre dokular çok yapışık olduğu için laparoskopik cerrahiyle bunları temizlemek güçleşmektedir. Bu tür ameliyatlarda daha rahat hareket edilebildiği için robotik cerrahi tercih edilmektedir.

Miyom ameliyatları: Miyom ameliyatları laparoskopik ve robotik cerrahi ile yapılabilmektedir. Ancak miyomların sayısı çoksa ve büyüklüğü açısından, yerleştiği yer açısından uygunluk yoksa klasik açık cerrahi tercih edilmektedir. Eğer hastalar ileri yaş grubundaysa ve bir daha miyom sorunuyla uğraşmak istemiyorsa ameliyatla rahim alınabilir. Fakat genç yaş grubu hastalarda bu tercih edilmemektedir.

Over cerrahisi: Over cerrahisinde, yumurtalıkların biri veya her ikisi çıkarılır. Tek başına yapıldığı gibi rahim alma operasyonuyla da birlikte yapılabilir. İyi huylu yumurtalık kistleri, yumurtalık kanseri ya da meme kanserinde yüksek risk altındaki kişilere uygulanır.

Jinekolojik onkolojik hastalıkların cerrahisi: Kadınlarda meydana gelen kanserlerin yüzde 30-40'ı meme, rahim, rahim ağzı ve yumurtalık gibi organlardan çıkmaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nün en önemli ve büyük kısmını da bu hastalıklarla tedavileri oluşturmaktadır. Jinekolojik onkolojik kanserler olarak da bilinen bu hastalıklarda hastaya ve hastanın durumuna göre farklı tedavi protokolleri uygulanmaktadır. Cerrahi yöntemler, onkolojik tedavilerle birlikte kombin halinde tedavi süreçleri yönetilmektedir. Jinekolojik onkoloji hastalarında cerrahi önemli bir yer tutmaktadır. Hastaya göre laparoskopik ya da robotik cerrahi veya açık cerrahi kullanılabilmektedir.

HPV: HPV veya tam açık adıyla Human Papilloma Virüs, insanlarda oldukça yaygın görülen ve çoğu zaman herhangi bir şikayete yol açmasa da bazı kişilerde genital siğil ve kansere zemin hazırlayabilmektedir. HPV'nin tespiti için smear testi alınmaktadır. Eğer bu testte bir HPV varlığı söz konusuysa daha derin araştırma yapılmaktadır. Bu anlamda HPVDNA testi ön plana çıkar. Aktif cinsel yaşamı olan her kadının yılda bir kez düzenli olarak yaptırması gereken smear testi ile rahim ağzında henüz kanseri dönüşmemiş ancak kanserin ön lezyonları olan anormal yapılar tespit edilerek, hasta tam olarak sağlığına kavuşturulmaktadır. Eğer kişide HPV kaynaklı bir rahim ağzı kanseri oluşmuşsa bunun da tedavisi hastadan hastaya değişmektedir.

Histeroskopi: Fiberoptik ışık kaynaklı cihazın rahim ağzı yoluyla rahim boşluğuna sokularak rahim içinin endoskopik olarak incelenmesidir. HSG'de rahim boşluğunun kenarlarında düzensizlikler veya dolma defektleri saptanacak olursa, rahimde şekil bozukluğu veya yapısal bozukluk söz konusu ise, rahim içi yapışıklıkların değerlendirilmesi ve tedavisi gerekiyorsa, myom ya da rahim içi poliplerinin tanısı ve tedavisi yapılacaksa histeroskopi uygulanır.

Probe küretaj: Kürtaj, rahim içinden doku alınması demektir. Gebelik sonlandırmasıyla bilinen küretaj tanı veya tedavi amacıyla da uygulanır. Buna da probe küretaj denir. Rahim zarında kalınlaşma, düzensiz vajinal kanama olması, rahim zarında kanser şüphesi gibi durumlarda uygulanır.

Genital estetik uygulamaları: Estetik kaygı oluşturan bir bölge de genital bölge. Genital bölgedeki deformasyon, estetik olarak olumsuz görüntü genital estetikle düzeltilebiliyor. Genital estetikte labioplasti, vaginoplasti, doğum sonrası yırtılma izlerinin onarılması, mons pubis, kızlık zarı dikilmesi, vajina beyazlatma gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Rahim ve idrar torbası sarkması: Doğum yapan kadınlarda sıkça görülebilmektedir. Bu durum da kasık ağrısına, bel ağrılarına, idrar kaçırmaya, tekrarlayan enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu sorunların tedavisi de kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarla konforlu biçimde yapılabilmektedir.

Tüp bebek tedavisi: Tüp bebek yöntemi genellikle 1 yıldan fazla bir sürede korunmasız birlikteliğe rağmen gebelik durumunun gerçekleşmemesi sonucunda tercih edilen bir yöntemdir.

Perinatoloji tedavileri: Perinatoloji, risk faktörleri olan ve gebelik planlaması yapan anne adayları ile gebelik sürecinde ve perinatal dönem dediğimiz doğum öncesi ve doğumdan sonraki ilk dört haftalık dönemi de kapsayan süreçte anne ile karnındaki bebeğin sağlık durumuyla ilgilenen, risk taşıyan hastalara yapılacak yaklaşımı disipline eden ve tedavi sunan bir alandır. Özel Melikgazi Hastanesi Perinatal Tanı ve Tedavi Merkezi, uzman kadrosu ve modern teknolojik donanımı ile hamilelik döneminde ortaya çıkan komplikasyonlar, anne adayında kronik hastalık varlığı, bebekte gelişme geriliği ve çeşitli anomaliler, erken doğum riski, çoğul gebelik, tekrarlayan gebelik kayıpları gibi durumlarda en güncel tanı ve tedavi yaklaşımlarını başarıyla uygulamaktadır. Kişiye özel tedavilerle annenin sağlığının korunması ve bebeğin sağlıkla dünyaya gelmesi amaçlanmaktadır.