×

Beslenme ve diyet bölümü beslenme ve diyetetik olarak da bilinmektedir. Özel Melikgazi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde bireylere sağlıklı bir yaşam için doğru beslenme adımları öğretilmektedir. Beslenme; büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Toplumda genellikle beslenme bir hastalık oluşması durumunda dikkat edilecek bir kavram olarak görülmektedir. Fakat yapılan araştırmalarda bireysel diyet ve sağlık uygulamalarının düzeltilmesi, önlenebilir hastalıkları, sakatlıkları ve erken ölümleri azaltmaktadır. Beslenme yetersizliği ve dengesizliği bazı hastalıkların oluşmasında doğrudan, bazılarında ise dolaylı bir nedendir. Özel Melikgazi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nde beslenme ve diyet üzerine kapsamlı hastalıklarda bireye özgü diyet programları ve beslenme eğitimleri konularında hizmet verilmektedir.


Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en önemli sağlık sorunu olarak gündemde yerini almaktadır. Fazla kilo ve obezitenin getirdiği hastalıklar ülkelere can kaybı ve ekonomik yönden yük getirmektedir. Obezitenin beslenme ile ilişkisi büyüktür. Sağlıklı beslenme ile kişiler obezitenin getirdiği hastalıklardan korunmakla beraber, toplumdaki iş gücü kaybını da önlemektedir.

Günümüzde obezitenin getirdiği birçok hastalığın önlenmesinde, tedavisi sırasında ve hastalık sonrasında hastanın beslenme durumunun saptanarak, kişiye özgü, yeterli ve dengeli beslenme programları ile takip edilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde anoreksiya ya da kilo alamama gibi sorunlarda da ciddi bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bunun yanında diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kanser, böbrek sorunları gibi farklı konularda da beslenmenin önemi büyüktür. Beslenme ve Diyet Bölümü’nde multidisipliner bir anlayışla kişinin sağlık, yaş, beslenme alışkanlıkları gibi durumları göz önünde bulundurularak kişiye özel bir diyetle sağlıklı beslenme öğretilmektedir.

Koruyucu Beslenme

Çocukluk çağı beslenmesi: Yetişkinlerde karşılaştığımız birçok hastalığın tohumlarının çocukluk çağında atıldığını biliyor muydunuz? Çocuğunuza ne kadar doğru bir beslenme eğitimi veriyorsunuz, onlara nasıl örnek oluyorsunuz? Okulda beslenmesi doğru yönlendiriliyor mu? Eğer kafanızda soru işaretleri varsa beslenme ve diyet departmanımızdan çocuğunuza, hayatın erken dönemlerinden itibaren nasıl bir beslenme eğitimi verebileceğinizle ilgili danışmanlık alabilirsiniz.

Ergenlik çağı beslenmesi: Ergenlik dönemi, çocukların fiziksel özelliklerini en çok önemsedikleri dönemlerden biridir. Bu yaşlarda eğer doğru yönlendirilmezlerse kulaktan dolma yanlış bilgileri güzellik uğruna uygulayabilirler. Oysa hala büyüme ve gelişme çağındadırlar ve yanlış beslenme sistemleri ileride dönüşü olmayan, kalıcı hasarlara neden olabilir. Ergenlik çağındaki çocuğunuzda bu tarz eğilimler gözlemliyorsanız, hastanemiz diyetisyenlerinden danışmanlık alabilirsiniz.

Gebelik dönemi beslenmesi: Gebe kalmayı mı planlıyorsunuz? Ya da gebe olduğunuzu yeni mi öğrendiniz? Gebeliğiniz süresince hem bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamak, hem gereğinden fazla kilo almamak hem de emziklilik döneminizde yapmanız gereken beslenme değişiklikleri ile ilgili departmanımızdan danışmanlık alabilirsiniz.

Emzirme dönemi: Annelere bebeklerini sağlıklı bir şekilde emzirebilmeleri ve bu süreçte kilo almamaları yönünde doğru beslenme planlaması yapılmaktadır.


Tedavi Edici Beslenme

Kalp Hastalıkları: Kolesterol ya da kan yağları yüksekliğinde, besinlerle aldığınız kolesterol ve yağı diğer besin öğelerinin alım dengesini bozmadan kontrol altında tutmak için gerekli olan tıbbi beslenme tedavisi

Şeker Hastalığı (Diyabet) – Gebeliğe Bağlı Şeker Hastalığı: Kan şekerinizi kontrol altında tutmak, ideal kilonuzu korumak ve şeker hastalığına bağlı oluşabilecek diğer hastalıkları engelleyebilmek için kişiye özel planlanmış tıbbi beslenme tedavisi

Gut Hastalığı: Ürik asit düzeyinizi ideal seviyede tutmak amacıyla planlanmış pürinden sınırlı tıbbi beslenme tedavisi

İdrar Yolu ve Böbrek Taşları: Taş oluşumu genellikle gereken önlemler alınmazsa tekrar edebilen bir durumdur. Bunun önüne geçebilmek için gerekli olan, sizde bulunan taşın cinsine göre planlanmış tıbbi beslenme tedavisi

Böbrek Hastalığı: Böbreklerinizdeki harabiyetin düzeyine bağlı olarak, biyokimyasal sonuçlarınız doğrultusunda, size özel olarak planlanan tıbbi beslenme tedavisi

Beslenme Bozukluğu (malnütrisyon): Bebeklik ya da yetişkinlik döneminde yanlış beslenme uygulamasına ya da bir hastalığa (kanser, AİDS, barsak hastalıkları vb.)bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Kişinin tükettiği - tüketebileceği miktarlar ve ihtiyaçları arasında bir denge oluşturmaya yönelik tıbbi beslenme tedavisi

Şişmanlık (OBEZİTE)

Dünyada ve ülkemizde gittikçe artan bir hızla hayatımıza giren bir hastalık olan şişmanlık bizleri ne yazık ki sadece fiziksel olarak değil, kronik birçok hastalığı davet etmesiyle metabolik olarak da sıkıntıya sokmaktadır. Şişmanlık, besinlerle alınan enerji miktarı ile enerji harcanması arasındaki kronik dengesizliğe bağlı olarak beden yağ kütlesinin, yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üzerine çıktığı multifaktöriyel bir hastalıktır. Şişmanlık mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Şişmanlığın teşhisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlar arasında en pratik ve sık kullanılan yöntem Beden Kitle İndeksi (BKI) adını verdiğimiz formüldür. Bu formüle göre beden ağırlığınız hakkında bir fikir edinmek için ağırlığınızı (kg), boyunuzun metre cinsinden karesine (m²) bölüp aşağıda ki skalada hangi bölüme girildiğine bakılması yeterlidir.

BKI Ağırlık (kg) / Boy (m²)

BKI DEĞERLERİ;

18.9 kg/m2’nin altında olanlar - ZAYIF

19-24.9 kg/m2’nin arasında olanlar - NORMAL

25-29.9 kg/m2’nin arasında olanlar - TOPLU (HAFİF ŞİŞMAN)

30-34.9 kg/m2’nin arasında olanlar - ŞİŞMAN (OBEZ) (SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİ !)

35-üzeri olanlar - AŞIRI ŞİŞMAN (SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK RİSKLİ)

Kilo alamama ve beslenme bozukluklarının tedavisi

Beslenme bozukluğu ve dengesizliğiyle kilo almanın yanında kilo alamama gibi problemlerde görülmektedir. Anoreksiya ve bulimia gibi beslenme problemleri ile de sağlıklı beslenme programları ve destek tedavilerle etkin bir şekilde mücadele edilmektedir.